Vi har i dag – søndag den 17. september 2023 – modtaget information om, at Unescos´s Verdensarvskomite, der netop nu er samlet i Riyad i Saudi-Arabien har besluttet at optage de fem danske Ringborge bygget af Harald Blåtand på Unescos Verdensarvsliste.

Der ligger 16 års forberedende arbejde bag ansøgningen, der i sin sidste udformning udgør en bog ”Nomination of Viking-Age Ring Fortresses for inclusion on the World Heritage List” på ikke mindre end 400 sider. (Se foto af bog).

De fem Ringborge, der alle er bygget af Harald Blåtand i perioden 970-980 er Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Borgring i Køge og selvfølgelig Trelleborg i Slagelse, hvor sidstnævnte anses for at være den bedst bevarede ringborg.

Trelleborg blev fundet som den første ringborg i 1934, Aggersborg, Fyrkat og Nonnebakken blev udgravet i 1950´erne og den sidste Borgring i Køge blev undersøgt for få år siden.

Den danske kulturminister Jacob Engel-Schmidt siger: ”Det er en stor dag for Danmark og dansk historie”. På vegne af Harald Blåtands Laug vil jeg som oldermand udtrykke en stor lykønskning til Rane Willerslev, direktør for Nationalmuset og til Anne Kirstine Frank Larsen, museumschef for Trelleborg Museum. Vi glæder os over, at I begge er medlemmer af Harald Blåtands laug, og det er med stolthed, at alle os medlemmer af Harald Blåtands Laug kan fortsætte vores nationale og internationale opgave med at udbrede kendskabet til Harald Blåtand, Trelleborg og Vikingetiden.

Billedtekst: Bogen ”Nomination of Viking-Age Ring Fortresses for inclusion on the World Heritage List.”

(Visited 2 times, 1 visits today)
Tags: , Last modified: 21. september 2023